ads
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

celebrity-deaths

Η μουσική και η ταινία ''The Doors''


Thedoors_soundtrack










Ίσως να ‘ναι η ταινία που έχω παρακολουθήσει περισσότερες φορές από κάθε άλλη. Σίγουρα πρόκειται για την ταινία που μ’ έχει επηρεάσει βαθύτατα και αδιαμφισβήτητα είναι η ταινία που κατέχει την ψηλότερη θέση στη καρδιά μου. Είναι το κινηματογραφικό αριστούργημα του Oliver Stone. Είναι η ιστορία του Jim Morrison και των The Doors.

Φυσικά, το φιλμ αυτό δε θα μπορούσε παρά να ντύνεται με τα μουσικά δημιουργήματα της μπάντας. Τις πιο εκρηκτικές σκηνές λοιπόν, συνοδεύουν μερικά απ’ τα καλύτερα κομμάτια των The Doors. Στο soundtrack μολαταύτα περιλαμβάνονται και άλλα κομμάτια που έχουν σημαδέψει αξέχαστες σκηνές της ταινίας.
Λίγοι από σας θα γνωρίζεται πως σε όλες τις σκηνές όπου το συγκρότημα εμφανίζεται live ή ηχογραφεί κάποιο κομμάτι, τραγουδά πραγματικά ο Val Kilmer! Ο εξαιρετικός ηθοποιός είχε στείλει μια κασέτα με τον ίδιο να τραγουδά κομμάτια των The Doors στον Stone, κάτι που έπαιξε καταλυτικό ρόλο στο να πάρει το ρόλο. Άλλωστε, θαρρώ πως συμφωνείτε κι εσείς, κανένας άλλος δε θα μπορούσε να ενσαρκώσει καλύτερα, τον επίγειο αυτό θεό, που ακούει στο όνομα Jim Morrison. Ωστόσο τα κομμάτια που αποτελούν το soundtrack είναι τα original μουσικά κομμάτια της αξέχαστης μπάντας.
To album λοιπόν ξεκινάει με το μικρό intro “The Movie”, για να δώσει τη θέση του στο επικό “Riders On The Storm” που ντύνει τη σκηνή – καταλύτη στη ζωή του Morrison. Τη στιγμή που σε ηλικία επτά ετών ο Jim κατά τη διάρκεια μιας φαινομενικά ήρεμης βόλτας στο αυτοκίνητο των γονιών του, αντίκρισε ένα θανατηφόρο δυστύχημα κάποιον Ινδιάνων έξω από την Alburqueque. Χρόνια αργότερα ο Jim θα διακήρυττε πως η ψυχή του Ινδιάνου που είδε να κείτεται αιμόφυρτος στην άκρη του δρόμου, μπήκε μέσα του και τον στοίχειωσε για πάντα.
Πολλές απ’ τις μεγάλες επιτυχίες των The Doors συνοδεύουν την ιστορία του νεαρού Morrison και την ανοδική πορεία της μπάντας. Το οργασμικό “The End” έρχεται τη στιγμή που πρέπει, πλαισιώνοντας τη στιγμή που η μπάντα είναι κοντά στο να κάνει τα πρώτα της βήματα στην μουσική βιομηχανία. Ήταν τότε, στο bar Whiskey Go – Go, το 1966, όταν μετά την εκρηκτική τους εμφάνιση, ο παραγωγός Paul A. Rothchild προσφέρει στουςDoors το χρυσό συμβόλαιο με την “Electra Records”.
Μερικά απ’ τα highlights της ταινίας είναι οι γνωριμίες του Jim με σημαντικές περσόνες εκείνης της εποχής, όπως ο Andy Warhol και η μούσα του Nico, μεταξύ άλλων και τραγουδίστρια των “Velvet Underground”. Τη συγκεκριμένη σκηνή λοιπόν ντύνει το κομμάτι “Heroin”, των τελευταίων, από τη περίφημη “Mπανάνα”.
Μια άλλη μουσική παρέμβαση είναι το επιβλητικό κομμάτι “Carmina Burana (Carl Off)” (σε όσους δε πάει το μυαλό πρόκειται για το theme του Πανελλήνιου Σοσιαλιστικού Κινήματος επί Ανδρέα Παπανδρέου). Η εν λόγω σύνθεση δίνει μια επιβλητική χροιά στη πιο σκοτεινή σκηνή του φιλμ. Η Patricia Kennealy ήταν μια σημαντική γυναίκα στη ζωή του Morrison. Ενδεδυμένη το μανδύα του κέλτικου παγανισμού μάγεψε το ανήσυχο πνεύμα του Jim και πολλές φορές οι δυο τους επιδίδονταν σε παγανιστικές ενέργειες. Εδώ, η Kennealy τον παρακινεί να κόψει τον εαυτό του και να πιεί το αίμα του, με σκοπό να ξεπεράσει προβλήματα σεξουαλικής φύσεως. Έτσι τον παρασύρει υπό τους ήχους του Carmina Buranaσ’ ένα ξέφρενο ερωτικό χορό με κατάληξη τη συνουσία.
Λίγο πριν τους τίτλους τέλους έρχεται η σκηνή του θανάτου τουJim Morrison. Φροντισμένη όσο καμία, λιτή, αίροντας τις φήμες γύρω απ’ το γεγονός η σκηνή συνοδεύεται από το “Severed Garden”, το ποίημα που αφηγείται ο Morrison στο “American Prayer”.
Οι τίτλοι τέλους πέφτουν με το “L.A. Woman”, αφήνοντας το θεατή πραγματικά μαγεμένο. Τα γεγονότα φυσικά δεν ανταποκρίνονται πλήρως στην πραγματικότητα και ενέχουν αρκετά μυθοπλαστικά στοιχεία, που ενισχύουν το μυστήριο γύρω απ’ τη ζωή του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη και το τρίπτυχο της εποχής, “Sex, drugs & rock n’ roll”! Μη πλανάστε όμως, οι “The Doors” ήταν σαφέστατα πολλά περισσότερα, αλλά τίποτα λιγότερο απ’ αυτό που θέλησε να μας δείξει ο Stone˙ μια μπάντα απαρτιζόμενη από αξιοπρεπείς μουσικούς και μια επιβλητική προσωπικότητα, όπου επηρεαζόμενοι από σημαντικά γεγονότα της ζωής τους οδηγήθηκαν στο να μας χαρίσουν μελωδίες – διαμάντια, σαν αυτές που περικλείει τούτο εδώ το soundtrack! Καλή ακρόαση!
THE DOORS SOUNDTRACK - TRACKLIST
  1. "The Movie" - 01:06
  2. "Riders on the Storm" - 07:01
  3. "Love Street" - 02:48
  4. "Break on Through (To the Other Side)" - 02:26
  5. "The End" - 11:42
  6. "Light My Fire" - 07:06
  7. "Ghost Song" (edit) - 02:55
  8. "Roadhouse Blues" (Live) - 05:20
  9. "Heroin" (Lou Reed) performed by The Velvet Underground & Nico - 07:08
  10. "Carmina Burana: Introduction" (Carl Orff) performed by The Atlanta Symphony Orchestra And Chorus" - 02:32
  11. "Stoned Immaculate" - 01:34
  12. "When the Music's Over" - 10:56
  13. "The Severed Garden (Adagio)" - 02:11
  14. "L.A. Woman" - 07:49