ads
English French German Spain Italian Dutch Russian Portuguese Japanese Korean Arabic Chinese Simplified

celebrity-deaths

«Aνοίγουμε πόρτες στην ψυχή σας» by Rei Manzarek


«Αυτό που κατάφεραν οι Doors περισσότερο από οτιδήποτε άλλο ήταν να βοηθήσουν τον κόσμο να ανοίξει "πόρτες" που φοβόταν να πλησιάσει, να φτάσει την ψυχή του», λέει ο Ρέι Μάνζαρεκ από την άλλη άκρη της γραμμής. Το ακουστικό «βαραίνει» σαν να ζυγίζουν πάνω του όλα τα «Break On Through» και τα «Light My Fire», τα «Riders On The Storm» και τα «L.Α. Woman». Είναι οι Doors του 21ου Αιώνα τώρα, αλλά τα μεγέθη είναι ιλιγγιώδη και ζαλίζουν μπροστά στο χάος της μουσικής μαζικής παραγωγής.
«Είμαι ευτυχισμένος που βρίσκομαι ξανά μαζί με τον Ρόμπι (Κρίγκερ) και παίζουμε μουσική. Και βλέπω και τον κόσμο ευτυχισμένο που μας ακούει, τους 14χρονους μαζί με τους 60χρονους φαν των Doors. Και είμαι ακόμη ευτυχής που είναι μαζί μας ο Ίαν ʼσπμπουρι, από τους Cult, που δίνει τώρα αυτός ζωή στα λόγια του Τζιμ Μόρισον και πιστεύω ότι το κάνει με τρόπο που θα έκανε τον Τζιμ ευτυχισμένο». Ο Τζιμ - που «έφυγε» τον Ιούλιο του 1971 - είναι ο μεγάλος απών.
Ο Ρέι Μάνζαρεκ το ξέρει. Το νιώθει στις ανάσες των φαν. Το νιώθει στον αέρα... «Αλλά εκείνο που μου λείπει πιο πολύ είναι ο Τζιμ κάτω από τη σκηνή, είναι ο φίλος μου ο Τζιμ που συζητούσαμε για λογοτεχνία και σινεμά, ναι, ο Τζιμ μού λείπει». Ο Μάνζαρεκ φέρνει τον Μόρισον πίσω. Είναι ο «Ποιητής στην Εξορία», στο μυθιστόρημα του Μάνζαρεκ, που επιστρέφει σαν «poet J», όπως τον λέει στο βιβλίο. Σαν να είχε ανάγκη ο Ρέι αυτές τις ιστορίες.
Τα πράγματα δεν ήταν εύκολα, όσο κι αν τα λόγια του ποιητή δεν είναι εύκολο να πεθάνουν. Ο Ρέι Μάνζαρεκ και ο Ρόμπι Κρίγκερ αποφάσισαν να συνεχίσουν σαν Doors του 21ου Αιώνα, αλλά ο Τζον Ντένσμορ δεν ήταν σύμφωνος. Οι διαφωνίες ήταν σοβαρές - έφτασαν ακόμη και στο όνομα που θα χρησιμοποιούσαν. «Δεν θέλει κανείς μας, όμως, να σταματήσει η μουσική και θα πρέπει να συμφωνήσει με αυτό όπως και αν βλέπει τους Doors». Γιατί οι Doors είναι σούπερ γκρουπ με τα δεδομένα μιας άλλης εποχής και τις σκληρές αντοχές της δικής μας. Έχουν τον δικό τους ήχο σήμα-κατατεθέν με τα πλήκτρα του Ρέι, έχουν την ποίηση που τους απογειώνει και, σαν η ιστορία να επαναλαμβάνεται, έχουν μπροστά τους την ίδια δίψα του κόσμου. Τι έχει αλλάξει κ. Μάνζαρεκ;
«Πολύ λίγα έχουν αλλάξει. Αν κοιτάξεις γύρω θα δεις λίγες διαφορές από τη δεκαετία του '60. Ο πόλεμος, η αγανάκτηση του κόσμου, η καταστροφή του περιβάλλοντος και ο πρόεδρος Μπους από τον οποίο θα απαλλαγούμε στις προσεχείς εκλογές του Νοεμβρίου...».
Μερικά πράγματα όμως όντως αλλάζουν... Ας πούμε, καινούργια τραγούδια των Doors; «Θα γίνει και αυτό», μας αιφνιδιάζει ο Μάνζαρεκ. «Ήδη έχουν γράψει στίχους για μας ο Τζιμ Κάρολ, του "Basketball Diaries", ο Μάικλ Μακ Κλερ, ο "μπίτνικ" ποιητής και φίλος του Τζακ Κέρουακ, ο Τζον Ντο από το πρωτο-πανκ συγκρότημα των "Χ"».
 

«Ερχόμαστε σε μια ξεχωριστή στιγμή»

Ο Ρέι Μάνζαρεκ των Doors θα κάνει την πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα ανεβαίνοντας στον Λυκαβηττό στις 22 Ιουλίου. «Και χαίρομαι ιδιαίτερα γι' αυτό. Χαίρομαι ακόμη περισσότερο που οι Doors έρχονται στην Ελλάδα μια πολύ ξεχωριστή στιγμή, καθώς κερδίσατε το Ευρωπαϊκό Κύπελλο (και τα συγχαρητήριά μου), μια πραγματικά σπουδαία κατάκτηση που ευχαριστηθήκαμε όλοι, και αμέσως μετά ετοιμάζεστε να υποδεχτείτε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Να λοιπόν, που τέτοιες μέρες έρχονται και οι Doors».